s

Zanimljivosti

Kako odabrati čaj

Kada udjete u prodavnicu čaja, najteža stvar je napraviti dobar izbor i odabrati pravi čaj. Crni, zeleni, aromatizovani, voćni ili probati nešto potpuno novo? Zaista, teška odluka.

U želji da Vam što više približimo čaj i olakšamo izbor, ponudićemo Vam neke korisne savete.

Kada govorimo o jačini čaja, treba znati da su:

Jaki čajevi:

1. English Breakfast tea
2. Lapsang Souchong
3. Ruski karavan
4. Pu Erh China
5. China Gunpowder

Srednje jaki čajevi:

1. Earl Grey Imperial
2. Earl Grey Superior
3. Assam Classic
4. Ceylon OP Nuwara Eliya
5. Genmaicha Musashi
6. Sencha Satsuma
7. Ceylon Green
8. China Sencha
9. Formosa Oolong

Blagi čajevi:

1. Yunnan Green
2. Phoenix Eyes
3. Bancha Arashiyama
4. Shou Mei Obrve Dugovečnosti
5. Milk Oolong
6. Pai Mu Tan “White Peony“
7. Žuti čaj Huang Xiao Tea

 

Najveći sadržaj kofeina imaju Mate, crni čaj, zatim slede Oolong i zeleni čaj.
Niži sadržaj kofeina u odnosu na ostale navedene čajeve imaju svi beli i žuti čajevi, zeleni Bancha čaj, kao i svi varijeti dobijeni njihovim kombinovanjem.
Čajevi bez kofeina su svi biljni Rooibos, Honeybush i svi voćni čajevi iz naše ponude.

 

Kada govorimo o antioksidativnom dejstvu čaja, dobro je znati da i tu postoje razlike.
Titulu najvećeg  antioksindanta nosi Rooibos, a za njim slede White tea, zeleni čaj, Oolong i na kraju, crni čaj.

ZA PODIZANJE ENERGIJE

  • Mate Green
  • Earl Grey
  • English Breakfest tea

ODLIČNI SAGOREVAČI MASTI

  • Oolong – ujutru
  • Mate – u toku dana
  • Pu Erh

ZA DOBAR TEN I LEPU KOŽU

  • Beli čajevi
  • Phoenix Eyes
  • Rooibos

ZA SVE ONE KOJE MUČI ALERGIJA

  • Rooibos
  • Greenbush

Ukoliko u šoljici čaja uživate ujutru „Small Tree“ Vam preporučuje:

  • Assam Dikom
  • Darjeeling Sungma
  • Mate Green
  • Mate IQ
  • China Gunpowder
  • Milk Oolong

U toku posle podneva opustite se uz:

  • English Breakfast tea
  • Formosa Oolong
  • Genmaicha Musashi
  • Lapsang Souchong
  • Bancha Arashiyama
  • Pu Erh
  • Bora Bora

A uveče uz dobar film i Vama dragu osobu opustite se uz naše čajeve:

  • Pai Mu Tan
  • Shou Mai
  • Rooibos
  • Žuti čaj Huang Xiao Tea
  • Honeybush Orient

Narvano, ovo su samo naši saveti i preporuke, a izbor prepuštamo Vama.

GDE I KADA TREBA PITI ČAJ

Gde i kada treba piti čaj


„Odgovarajući trenuci su : kada kiša tiho pada, kada su deca u školi, ispred čarobnih  stena, u prolećno predvečerje u maloj bambusovoj šumi, uz dobar razgovor usred noći , kada ste ometeni u razmišljanju, sa dobrim prijateljima ili vitkim lepim ženama.

Neodgovarajući trenutci su: kada kiša jako pada, kada deca nisu u školi, u pozorištu, pri otvaranju pisama . Treba izbeći loše vreme , mnogobrojna društva , neraspoloženu poslugu, muke sa parama. I u svakom slučaju se treba kloniti bučnih ulica, ljudi koji mnogo pričaju, svadljivih žena i dece koja vrište. “

Saveti iz čajnog udžbenika Kine (Cha Su)

 

 

Vi sami pronadjite svoj idealan trenutak, da li uz klasičnu muziku, možda Čajkovskog ili u tišini sa nekim stvarno posebnim ili Vama bliskim, opustite se i uživajte u čarolijii čaja koju smo pripremili za vas.

KAKO PRIPREMITI ČAJ

Kako pripremiti čaj?

Čaj je umetničko delo i traži veštu ruku koja bi otkrila njegove najplemenitije vrednosti. Kao što u umetnosti postoje dobre i loše slike, tako postoji  dobar i loš čaj. Da Vaša šolja čaja postane umetničko delo vredno divljenja, daćemo Vam nekoliko saveta koji bi trebalo da Vam pomognu.

 

• Čaj uvek čuvajte u zatvorenim posudama, na suvom i hladnom mestu, daleko od ostalih mirisa.
• Čajnik bi trebalo da služi samo za čaj.
• Ne štedite na čaju, postoji verovanje da je za svaku šoljicu dobrog čaja potrebna jedna kašišica čaja, plus jedna kašičica za čajnik.
• Voda bi trebalo da bude sveža, a ne stajaća. Najbolje je da za pripremu čaja koristite filtriranu ili flaširanu vodu bez dodatka hlora.
• Za pripremu zelenog čaja kao i belog, žutog i  Oolong nikada ne koristite vrelu, tek prokuvanu vodu, nego je obavezno ostavite da se predhodno ohladi do naznačene temperature.
• Crni, voćni, Rooibos i biljni čajevi zahtavaju više temperature i prelivaju se vrelom (neproključalom) vodom.
• Čaj ostavite da odstoji od 2 do 10 minuta, u zavisnosti od varijeteta, kao što je naznačeno na ambalaži.
• Zeleni čaj se može prelivati i više puta, pri čemu se sadržaj kofeina smanjuje, a ukus postaje blaži.

PUT OKO SVETA SA ŠOLJICOM ČAJA

 PUT OKO SVETA SA ŠOLJICOM ČAJA

Volite da putujete? Uživate u tom jedinstvenom osećaju istraživanja, upoznavanja, zbližavanja i prihvatanja različitosti koje nam ovaj svet nudi? Postanite nomad koji će putovati čarobnim predelima sa šoljicom čaja. Dopustite joj da vas povede u Južnu Ameriku, gde su noći sveže i hladne, u zemlju drevnih Inka sa šoljicom Mate čaja koja će vam razbistriti um i odagnati osećaj umora, donoseći sa sobom udobnost sunčanih prolećnih dana.

 

Skočite i do prestonice čaja, njenog visočanstva Kine. Upoznajte njihovu tradiciju dok ispijate šoljicu Pu Erh ili se penjete u najzabačenije oblasti Yunnan regije u potrazi za najkvalitetnijim listićima čaja. Upoznajte čarobnu kombinaciju bambusovih listova sa cvetom jasmina i hrizanteme. Pustite maštu da Vas vodi do dalekih polja istoka i Indije, kroz čarobna polja cimeta i kurkume dok u ruci držite šoljicu Ayurvedic čaja koja će Vas ugrejati i dovesti u stanje potpune harmonije i opuštenosti, baš kao da ste upravo završili svoj prvi čas yoge.

 

Ali putovanje još uvek nije gotovo, zamisite cvet trešnje ispod planine Fuji dok u ruci držite savršeno prpremljeni zeleni čaj u šoljici trešnjinog cveta dok su oko vas rasuti papiri za origami.

 

Ako ste se umorili od svih ovih neverovatnih iskustava, vreme je da se lepo ušuškate u toplo naručije majke Afrike sa omiljenom kombinacijom Rooibos čaja.

 

Sve ovo možete, ali i ne morate, izbor je uvek samo Vaš.

 

„Make voyages. Attempt them. There’s nothing else.“
– Tennessee Williams

Da li ste znali?

Da li ste znali

Postoji veliki broj ljudi koji početak svog radnog dana ne bi mogli ni da zamisle bez šoljice ukusnog napitka, koji će pokrenuti sva njihova čula i udahnuti im potrebnu energiju. Naš predlog je da šoljicu kafe zamenite šoljicom čaja, a evo i zašto.

 

Čaj kao i kafa sadrži alkaloid tein, ali njegov uticaj na čoveka je potpuno drugačiji, od uticaja kofeina iz kafe.
Kofein u osnovi utiče na kardiovaskularni sistem, dok tein utiče na centralni nervni sistem. I dok Vas kofein naglo podize, ali na kratko, tein Vas blaže razbudjuje, ali Vam daje mogućnost da duže vreme budete koncentrisani. Zato je čaj napitak koji Vas okrepljuje, a ne razdražuje.

 

 

Obično šolja zelenog čaja sadrži oko 30 mg kofeina, međutim zeleni čaj ima mnogo blaži uticaj na telo nego kafa ili crni čaj. Protok kofeina u krvi je sporiji usled sadržaja tanina i daje Vam više energije tokom dužeg vremenskog perioda. Takođe, ne ubrzava rad srca tako drastično kao što to čini kafa.

 

Kao i u svemu drugom, tako ne treba biti neumeren ni kad je zeleni čaj u pitanju, ne preporučuje se prekomerno konzumiranje zelenog čaja. Obično preporuka je 3 do 4 šolje čaja dnevno.

 

Ako pijete više od 5 do 6 šoljica zelenog čaja dnevno može doći do nesanice, nepravilnog rada srca, vrtoglavice, dijareje, povraćanja, glavobolje, gubitka  apetita ili nekih drugih sporednih efekata.

 

Trebalo bi da koristite zeleni čaj oprezno ukoliko imate slabo srce, bolesti bubrega, osetljiv stomak, tendenciju ka anksioznosti ili napadima panike.

 

Ako ste trudni trebalo bi da ograničite unos zelenog čaja na 3 šoljice ili se prebacite na suplement zelenog čaja. U slučaju da konzumirate više od 6 šoljica zelenog čaja dnevno možete da povećate rizik od pobačaja u prvom ili drugom tromesečju trudnoće.

 

Ako trenutno dojite sugerisali bismo Vam da koristite samo suplement zelenog čaja, jer kofein može da utiče na san vašeg deteta.  

ISTORIJAT ZELENOG ČAJA

Istorijat zelenog čaja

 „Bolje biti tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja“
Kineska poslovica

Legenda  kaže… nekada davno, pre skoro 5000 godina u Indiji, princ Dharma koji je lutao Indijom u potrazi za istinom, otišao je u Kinu da oda počast velikom Budi. Za vreme budističke meditacije savladao ga je san, ogorčen svojom ljudskom slabošću on je odrezao svoje očne kapke (ili možda trepavice), koji su pali na zemlju, pustili korenje i iz njih su iznikli zeleni listići. Dharma ih je probao i osetio do tada nepoznatu svežinu, umor i pospanost su nestali.

 

Legenda opet kaže… nekada davno, pre skoro 5000 godina u Kineskom carstvu, čovek poznat kao Shien Ne Shei je pronašao biljku i probao njen list. On je mislio  da je ukus fantastičan i odlučio je da proba njenu mešavinu sa vodom. Ukus mu se jako dopao i smatrao je da biljka ima lekovita svojstva.
Treća i najpoznatija priča kaže da je 2737. godine pre nove ere, kineski car Shen Nung, koga su držali za vrlo mudrog i radoznalog vladara, otkrio zeleni čaj kakav mi danas poznajemo. Shen Nung je tokom jednog od svojih putovanja prokuvavao vodu za piće, koristeći grane divljeg čaja za potpalu, kada je vetar ubacio nekoliko listova u njegovu posudu, tada je otkrio da je rezultat te mešavine jedno osvežavajuće piće.

 

Ne zna se tačno da li se čaj prvo samo žvakao, pušio ili se samo koristio kao dodatak jelima. Zna se da se čaj prvo pio pržen, usitnjavan u avanu i tada skuvan sa pirinčem uz dodatak soli, cimeta, djumbira, luka ili mleka. Posle se upotrebljavalo lišće osušenog čaja samleveno u fini prah, koji se ubacivao u vruću vodu kao što mi to danas radimo.
O tome kako se i kada čaj kao takav proširio u Kini, ne zna se mnogo, ali se pretpostavlja da su veliki uticaj imali budistički i taoistički kaludjeri. Čaj je u ovim religijama imao široku primenu, jer je pomagao tokom meditacije, pošto je poboljšavao koncentraciju i otklanjao umor.
Zbog svoje široke upotrebe u medicinske svrhe, čaj prvo postaje piće bogate klase i privilegovane grupe ljudi, prodajna cena mu je bila izuzetno visoka. Tek nakon pada Mongolskog carstva 1368, u blagodetima čaja počinju da uživaju i široke narodne mase.

 

Čaj je iz Kine u Japan došao preko budističkog sveštenika Yeiseija koji je u Japanu poznat i kao “otac čaja”.

 

Arapi su za čaj saznali u  9. veku, a prvi zapis o čaju iz 1285. godine u Evropi vezan je za ime Marka Pola.

 

U Evropu je stigao preko Portugala, u malim privatnim količinama, ali je tek 1610. jedan holandski brod doneo prvu pošiljku čaja i od tada postaje jako popularan.
Drugi evropski dodatak čaju bilo je mleko. Ovaj običaj se pojavio prvo u Francuskoj, gde je čaj uživao popularnost medju aristokratijom, da bi dodavanjem mleka što pre rashladili čaj, i sačuvali svoje skupocene porcelanske šoljice od lomljenja.
Engleski “čaj u pet”, pojavio se na engleskom dvoru 1662, posle ženidbe Čarlsa II Katarinom, ćerkom portugalskog kralja. Katarina je važila za velikog ljubitelja čaja i sa sobom je ovaj običaj preselila na engleski dvor. Tokom godina u 18. veku zbog niže cene čaj postaje sve dostupniji i siromašnijem sloju stanovništva.

 

Rusi takođe imaju dugu tradiciju ispijanja čaja. Godine 1618, godine u kineskoj ambasadi u Moskvi, caru Alekseju je poslužen ovaj napitak. U početku čaj je bio skup, jer su ga specijalnim karavanima dovozili iz Kine, ali do kraja 18. veka svaka ruska kuća imala je samovar, vrstu velikog čajnika iz koga se ceo dan pio čaj. Rusi su oduvek pili jak čaj, zaslađen šećerom, medom ili džemom, a nakon vodke, čaj je drugo rusko nacionalno piće.

 

Nebo modernog čovečanstva zaista je slomljeno u kiklopskoj borbi za bogatstvo i moć.Svet tumara u senkama egoizma i vulgarnosti. Znanje se kupuje kroz rdjavu savest, čovekoljublje se pokazuje radi koristi……..zato popijmo šolju čaja. Sanjajmo o prolaznosti i zadržimo se u divnoj ludosti stvari.“
Kakuza Okakura

Zašto baš zeleni čaj

Zašto baš zeleni čaj

Da li ste ikada razmišljali da umesto svoje jutarnje šoljice crne kafe popijete zeleni čaj? Možda ste mislili da je suviše egzotično ili niste bili sigurni da bi Vam ukus zaista odgovarao? Vreme je da konačno uradite nešto dobro za svoj organizam i počnete sa svakodnevnim konzumiranjem zelenog čaja. Sa svakom popijenom šoljicom zelenog čaja znaćete da ste uradili nešto stvarno dobro za sebe.

 

Mnogi ljudi danas čuli su da zeleni čaj koristi poboljšanju ukupnog zdravlja, ali ne znaju baš mnogo o tome. Nakon što naučite sve zdravstvene prednosti zelenog čaja, imaćete potpuno drugačiji osećaj svaki put kada ga pijete. Naučićete ne samo da uživate u ukusu, nego i da vaše „JA“ dobije moralnu satisfakciju znajući da radite nešto dobro i izuzetno zdravo za svoje telo. Da biste i Vi imali ovakav osećaj, evo beneficija koje dobijate dok pijuckate ukusnu šoljicu zelenog čaja.

 

 

Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji:

1. Pomažu u prevenciji kancera – antioksidans poznat kao „epigallocatechin gallate“ (EGCG) je najmanje 100 puta efikasniji od vitamina C i 25 puta efikasniji od vitamina E u zaštiti ćelija od štetnih uticaja. Neverovatna stvar u tome je da EGCG ne samo da inhibira rast ćelija raka, on takodje ubija već bolesne ćelije a da pri tom ne šteti zdravim.
2. Snižavaju  loš holesterol – poznat kao LDL, a poboljšava odnos dobrog holesterola HDL.
3. Zaustavljaju  neprirodno zgrušavanje krvi – koje može dovesti do tromboze. Nije potrebno napominjati da tromboza u velikom broju slučajeva dovodi do infarkta.
4. Snižavaju  visok krvni pritisak – potiskujući angiotenzin II koji izaziva suženje krvnih sudova i dovodi do pojave visokog krvnog pritiska.
5. Snižavaju nivo šećera u krvi – polifenoli i polisaharidi su dva glavna antioksidansa  koji su posebno efikasni u smanjivanju nivoa šećera u krvi.
6. Štite jetru od toksina – kao što su alkohol i hemikalije u duvanskom dimu.
7. Promovišu oralno zdravlje – suzbija proces formiranja zubnih naslaga i uništava bakterije koje formiraju kamenac. Takođe, uništava bakterije koje uzrokuju loš dah, tako da posle jela predlažemo da popijete šolju zelenog čaja.
8. Uništavaju  slobodne radikale koji uzrokuju starenje
9. Zeleni čaj podstiče vaš imunološki sistem – zbog svoje visoke koncentracije polifenola i flavonoida.
10. Poseduje antibakterijska i antivirusna svojstva– nedavne studije pokazuju da zeleni čaj inhibira širenje bolesti prehlade i gripa ubrzava oporavak od njih. Takođe, ubija sedam vrsti bakterija koje dovode do  trovanja hranom, uključujući Clostridium, botulus i Staphilococcus (što ga čini dobrim u  tretmanu za diajreju).
11. Pomaže vašem telu da održi zdrav balans tečnosti i oslobodi  se umora i stresa čiji je čest uzročnik dehidratacija.
12.Blokira glavne receptore koji izazivaju alergijsku reakciju.
13. Ubrzava metabolizam, pomaže u procesu sagorevanja kalorija i koristi se kao važan deo zdrave ishrane, na ovaj način zajedno sa redukovanom ishranom možete biti važan za postizanje željene kilaže i pomoći prilikom mršavljenja. Zbog ovih svojstava zeleni i Oolong čajevi su često navode kao čajevi za mršavljenje

 

Svi ovi navodi su rezultat dugogodišnjih ispitivanja o zelenom čaju.
Najbolji način da se sačuvaju svi benefiti koje čaj ima u sebi je da se koristi svež, odmah nakon pripreme. Flaširani ili instant čajevi će Vam dati vrlo malo prirodnog zdravlja. Zeleni čaj ima i neke neželjene efekte koji su posledica kofeina koji sadrži.
Ali uvek treba imati u vidu da čak i najzdravija stvar na svetu može da se pretvori u otrov ako se sa njenom upotrebom pretera. Zeleni čaj sadrži puno antioksidanasa koje su vašem telu toliko potrebni, ali ako preterate sa njegovom upotrebom možete izazvati efekat bumeranga.
Koristite zdrav razum i vrlo je verovatno da nikada neće morati da iskusite neželjena dejstva zelenog čaja.

 

Samo bismo Vam skrenuli pažnju, da bez obzira na sve benefite koje sa sobom nosi, čaj nije lek i ne može biti korišćen u te svrhe, osim ako lekar tako ne odredi.

Pribor

Pribor

„Svi Evropljani se ubrljaju“ – smeškali su se Azijci…

Ovako počinje istorija porcelana u Evropi koji je krajem 18. veka došao iz Kine.

Porcelan je u Evropu doneo Marko Polo, ali je formula za njegovu izradu pronadjena tek u 17. veku.

Prve šoljice su bile izrađene bez ručke kako, nisu imale tacne, ali su imale pozamašan trbuh. Trendovi su se kroz istoriju menjali, ali je porcelan bio i ostao sastavni deo čajnog rituala.

 

U našoj ponudi možete pronaći proizvode od porcelana, keramike, stakla i gline, koji potiču iz raznih krajeva sveta, a odabrani su  da upotpune Vaš užitak i našu priču o čaju.